U, uw zakenpartner en de risico’s van samenwerking

Samen met een compagnon leidt u een bedrijf. De zaken gaan goed en daarom heeft u nooit nagedacht over de risico’s van de samenwerking. Maar die zijn er wel. Wat kan er mis gaan en hoe beperkt u de gevolgen?

twee blije zakenpartners
Nieuws
Datum: 10-08-2020

Wat precies de risico’s zijn als u samen een bedrijf leidt, hangt deels af van de gekozen rechtsvorm. Is dat een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap, dan bent u samen aansprakelijk voor eventuele schulden in het bedrijf. In een maatschap kunt u voor een evenredig deel van de onderneming aansprakelijk gesteld worden. Dus als u met zijn tweeën bent, bent u voor de helft van de schuld aansprakelijk. Bij een vof is het risico groter omdat iedere vennoot aansprakelijk gesteld kan worden voor de volledige schuld.

Privé aansprakelijk

De schulden die uw zakenpartner maakt, kunnen ook gevolgen hebben als u een hypotheek of een lening af wilt sluiten. Want de bank ziet de schulden van het bedrijf mede als uw schulden. Dat risico verlaagt uw leenmogelijkheden. En als het bedrijf failliet gaat door de schulden, draait u daar met uw privévermogen voor op. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen, dan is ook degene met wie u getrouwd bent de pineut. Want hij of zij deelt in dat geval alle schulden met u. Om problemen te voorkomen, moet u misschien een andere rechtsvorm of huwelijkse voorwaarden overwegen.

Gevolgen van arbeidsongeschiktheid

Is er geen sprake van schulden en staat uw bedrijf er financieel goed voor? Dan is er altijd nog het risico dat een van u arbeidsongeschikt raakt. Wat zijn dan de gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit, het  risicomanagement en de privéinkomsten? Bent u beiden verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en is die verzekering goed genoeg om de klap op te vangen? En zijn er voorzieningen om de zieke weer snel aan het werk te krijgen?

Aandelen na overlijden

Ook als uw zakenpartner overlijdt, kan dat tot grote problemen leiden. Zijn of haar aandelen gaan dan namelijk naar de nabestaanden. Die kunnen zich met de bedrijfsvoering gaan bemoeien of de aandelen aan derden verkopen. Het voortbestaan van het bedrijf kan dan in gevaar komen. Met een overnamebeding zorgt u ervoor dat u het eerste recht heeft om de aandelen van de overledene over te nemen en de nabestaanden uit te kopen. Met een compagnonsverzekering zorgt u ervoor dat u daadwerkelijk het geld voor heeft voor de uitkoop.

Oplossingen

Wilt u samen met uw zakenpartner uw licht laten schijnen over de risico’s van uw samenwerking? Neem dan contact met ons op. Wij brengen in kaart wat de risico’s zijn van de gekozen rechtsvorm. Ook bespreken we de verzekeringsoplossingen voor het risico van arbeidsongeschiktheid en overlijden van zakenpartners.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.